EINDHOVEN - Vrachtwagenfabrikant DAF wil deeltijd-WW gaan aanvragen voor al zijn 4500 werknemers. Het bedrijf maakte donderdag bekend een akkoord te hebben gesloten met de vakbonden over de voorwaarden waaronder deze regeling kan worden toegepast.

Deeltijd-WW voorkomt het ontslag van vele honderden werknemers, aldus DAF. Volgens een woordvoerder kan de regeling eind deze maand worden ingevoerd. Bij de onderneming was sinds januari al sprake van werktijdverkorting.

Scania
Concurrent Scania vroeg onlangs ook deeltijd-WW aan voor al zijn 1100 werknemers in Zwolle. Vrachtwagenfabrikanten kampen door de recessie met een sterke terugval van de vraag. DAF maakt nu minder dan honderd vrachtwagens per dag, tegen 245 vorig jaar september.

Deeltijd-WW is een van de maatregelen van het kabinet om personeel aan het werk te houden bij bedrijven die door de economische crisis zijn getroffen. De werknemers blijven volledig in dienst, maar krijgen voor de niet-gewerkte uren een werkloosheidsuitkering.

Maatregelen
DAF gaat voor zijn werknemers voor 20 tot 50 procent van de werktijd deeltijd-WW toepassen met behoud van 100 procent van hun basissalaris. De werknemers moeten wel vakantiedagen inleveren. Ook hoeven zij voorlopig niet te rekenen op individuele salarisverhogingen. DAF behoudt zich het recht voor tijdens de periode van deeltijd-WW te reorganiseren als blijkt dat de omstandigheden verder verslechteren.

Het personeel wordt volgende week in detail ingelicht over het akkoord. Daarna moeten de leden van de vakbonden zich er over buigen. Invoering van deeltijd-WW is op 29 juni voorzien, aldus de zegsman van DAF.