AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs sloot donderdag licht lager. Positieve macrocijfers uit Europa en de VS wisten beleggers niet in vervoering te brengen. Ook het rentebesluit van de ECB bracht weinig beweging.

"De handel is tam", zei handelaar Bastiaan van Ede van ING Wholesale Banking. "Er is geen uitslaande brand."

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,57 punten (0,2 procent) lager op 263,80 punten. De MidKap-index noteerde 1,17 punten (0,3 procent) lager op 369,92 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt noteerden nog wel plussen van 0,1 tot 0,2 procent.
 
ECB
De beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) om het rentetarief onveranderd op 1 procent te laten had nauwelijks invloed op de beurzen in Europa. Ook het commentaar van ECB-president Jean-Claude Trichet bracht weinig verrassingen voor beleggers.
 
Hij bevestigde na de vergadering het plan om zogenoemde pandbrieven van commerciële banken over te kopen. Daarnaast zei Trichet dat economisch herstel onderweg is. "We zouden hem graag geloven, maar we zijn er niet zeker van of we dat ook doen", zei een handelaar in Londen.
 
Dollar
Dat de AEX-index iets achterbleef op de rest van Europa komt volgens handelaar Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers doordat relatief veel fondsen in de index kwetsbaar zijn voor een waardevermindering van de dollar. AEX-fondsen doen relatief veel zaken in dollars. De Amerikaanse munt daalde donderdagochtend in waarde, maar wist de schade daarna weer in te halen.
 
De euro daalde in waarde, na uitspraken van ECB-president Trichet, kort na het rentebesluit. Hij zei dat het belangrijk was dat Washington steun had uitgesproken voor een sterke dollar. Een Europese munt was ten tijde van het slot van de beurzen donderdag 1,4175 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag stond de Europese munt nog op 1,4180 dollar.
 
Cijfers
In de eurozone stegen de detailhandelsverkopen in april met 0,2 procent. Dat was in lijn met de verwachting van analisten. Uit de VS kwam het nieuws dat het aantal aanvragen van werkloosheidsuitkeringen afgelopen week opnieuw was gedaald. Ook kwam er een positief cijfer over de arbeidsproductiviteit in de VS.
 
Analist Tom Muller oordeelde positief over de "trend op lange termijn". " Veel partijen zijn bang om de rijdende trein te missen en hebben inmiddels minder wantrouwen tegen het aangaan van nieuwe risico's", aldus Muller.

Correctie
"We gaan de komende maanden naar een meer normale situatie toe. Er is een technische correctie gaande op de veel te zware val van de koersen. Het is allemaal iets minder dramatisch dan gedacht. Maar het gaat wel met horten en stoten."
 
In de AEX was vastgoedbedrijf Corio een van de zwaarste dalers. Het fonds noteerde een verlies van 6,4 procent op 32,60 euro. Corio kondigde voorbeurs aan nieuwe aandelen uit te geven om de balans en de oorlogskas (voor overnames) te versterken. Het bedrijf rondde de emissie donderdagmiddag af. Voor bestaande aandeelhouders betekent de emissie een verwatering van hun aandeel.