AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en haar Belgische tegenhanger Deminor hebben de minister van Financiën Wouter Bos om opheldering gevraagd over de verkoop van Fortis Corporate Insurance (FCI) aan de Britse verzekeraar Amlin.

Met de verkoop van FCI negeert de Staat de door VEB en Deminor gestarte procedure over misbruik van omstandigheden, aldus de VEB donderdag.

"De Nederlandse Staat geeft met de verkoop van FCI aan Amlin nogmaals nadrukkelijk blijk de belangen van de Fortis aandeelhouders niet te willen respecteren", aldus de beleggersvereniging.

Staatsschuld
Woensdag maakte het ministerie van Financiën bekend dat de staat alle aandelen in FCI verkoopt aan Amlin. De verkoop levert de Staat ongeveer 350 miljoen euro op, die zal worden aangewend voor aflossing van de staatsschuld. Fortis Corporate Insurance is onder meer actief in transport-, brand- en personeelsverzekeringen voor bedrijven. Bij FCI werken ongeveer 350 mensen. Het hoofdkantoor staat in Amstelveen, verder zijn er vestigingen in Antwerpen, Brussel, Parijs en Rotterdam.