BRUSSEL - Zelfs eenmalig samenkomen van bedrijven kan in strijd zijn met het Europese mededingingsrecht. Dat heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag beslist in een uitspraak over een vraag die het Nederlandse College van Beroep voor het Bedrijfsleven had voorgelegd.

In 2001 had Nederland vijf telefoonoperators met een netwerk voor mobiele telefoons, namelijk Ben Nederland BV (nu T-Mobile), KPN, Dutchtone NV (nu Orange), Libertel Vodafone NV (nu Vodafone) en Telfort Mobiel BV (nu Telfort).
 
De vijf kwamen in juni 2001 eenmalig bijeen en spraken daarbij over het verlagen van de standaard dealervergoedingen voor abonnementen.

Boete
Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) overtraden ze hiermee de concurrentieregels. De vijf kregen een boete opgelegd maar gingen hiertegen in beroep. De zaak kwam uiteindelijk bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven terecht, die advies vroeg aan het Europese Hof.
 
De vraag kwam er op neer of de nationale rechter ook indien er sprake was van maar een bijeenkomst rekening moet houden met een vermoeden dat er prijsafspraken zijn gemaakt. In het antwoord zegt het Hof dat dit inderdaad het geval is.