DEN HAAG - De inflatie in Nederland is in mei gedaald tot 1,6 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Daarmee lag de gemiddelde prijsstijging op het laagste niveau sinds oktober 2007.

In april bedroeg de inflatie nog 1,8 procent. Analisten hadden voor mei een daling tot 1,5 procent voorspeld.
 
Volgens de geharmoniseerde Europese berekeningsmethode kwam de inflatie in Nederland in mei uit op 1,5 procent. Dat is aanzienlijk hoger dan het gemiddelde voor de hele eurozone, waar de gemiddelde inflatie in mei uitkwam op 0 procent. Dat is het laagste niveau sinds de introductie van de Europese meetmethode in 1996.

Voedingsmiddelen
In Nederland drukten vooral de prijzen van voedingsmiddelen de inflatie. Deze lagen nog wel 2 procent hoger dan een jaar eerder, maar in april was dit nog 3 procent. Verse groente was in mei een stuk goedkoper dan een jaar geleden.
 
Het grote verschil tussen de inflatie in Nederland en de andere landen uit de eurozone komt vooral omdat de ontwikkeling van de olieprijs in ons land veel later doorwerkt in de prijs van energie dan in andere landen. Door de lagere olieprijzen zijn gas en elektriciteit in de meeste eurolanden de afgelopen maanden flink goedkoper geworden. In Nederland worden de tarieven van de meeste gebruikers pas in juli weer aangepast.