AMSTERDAM - Ook Adobe Systems wil een graantje meepikken op de veelbelovende markt voor smartphones. De softwareproducent gaat zijn beroemde Flash-software, gebruikt om video's af te spelen op internet, geschikt maken voor mobieltjes en andere draagbare apparaten.

Het concern slaat de handen ineen met de maker van grafische chips Nvidia. Op die manier hoopt Adobe zijn Flash Player universeel toepasbaar te kunnen maken. Het bedrijf heeft bovendien miljoenen dollars op tafel gelegd om ontwikkelaars zover te krijgen dat ze programma's voor mobiele apparaten gaan schrijven.

Ergens in 2009 moet een proefversie van Flash op de markt komen voor mobieltjes die op systemen van Palm, Google en Nokia functioneren. Een variant die geschikt is voor Apple's iPhone en de Blackberry van Research in Motion lijkt nog even op zich te laten wachten. 

Lite 
Eerder bracht de softwaremaker al Flash Lite op de markt voor gsm's. De lichtere versie van het programma is echter nooit echt succesvol geworden. Een versie die zowel op PC's als op mobiele apparatuur werkt, moet uitkomst bieden.

Bedrijven realiseren zich steeds meer dat ze zich op de snelgroeiende markt voor smartphones moeten werpen. De verkopen van de apparaatjes zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 13 procent toegenomen. PC's daarentegen hebben in diezelfde periode een terugval met 6,5 procent moeten incasseren.  

Flash is verantwoordelijk voor een groot deel van de omzet van Adobe. Het programma wordt onder meer gebruikt door videosite Youtube.