AMSTERDAM - Microsoft is niet van plan om een Windows-versie uit te brengen voor zogenaamde smartbooks. Hierdoor ligt de markt open voor Linux, Android en andere besturingssystemen. Dat meldt Webwereld donderdag.

Smartbooks zijn een nieuw soort laptops die gebruik maken van ARM-processors. Die chips worden ontwikkeld door onder meer Qualcomm, Freescale en Texas Instruments. Een aantal pc-makers mikt op de markt voor smartbooks, die het midden houden tussen de netbooks en de smartphones.

De algemene uitvoering van Windows is gebouwd voor de x86-processors van Intel en AMD, en draait niet op processors met een ARM-kern. Microsoft heeft geen plannen om zijn besturingssysteem te porten naar ARM, zegt Steve Guggenheimer, leidinggevende van de fabricagedivisie van het bedrijf.

Windows Mobile
Microsoft biedt wel Windows Mobile dat werkt met ARM-chips, maar ook op dat vlak zijn er geen plannen om het besturingssysteem aan te passen voor smartbooks. Daarmee geeft de softwaregigant in wezen de ruimte aan Android.

Dat besturingssysteem kwam eerst uit op mobiele telefoons, maar er wordt nu doorontwikkeld voor smartbooks. Verschillende bedrijven zoals Acer en Qualcomm presenteerden computers die draaien op Android.

Guggenheimer reageerde nogal nors op de vraag of er volgens hem een markt is voor de machines. "Het is moeilijk om nieuwe categorieën te creëren". Microsoft heeft vaak, en met weinig succes, geprobeerd de tablet-pc populair te maken. "We zien wel wat er gebeurt", was zijn reactie.

Android goede vervanger voor Windows
Henri Richards, hoofd sales en marketing van Freescale, kan zich niet voorstellen waarom Microsoft niet mee wil doen. De softwaregigant werd door de chipmaker gezien als een belangrijke potentiële partner.

De chipmakers werken samen aan het verbeteren van de populariteit van de smartbooks. Android is voor hen een belangrijke stap voor de toekomstige ontwikkeling. "Android is belangrijk omdat Linux tot nu toe geen merken had", aldus Richards. Volgens hem zorgen het goed verzorgde uiterlijk en het gezicht van Google achter de software dat Android een goed alternatief is voor Windows.