HAARLEM - Rabobank is elektronicaconcern Philips weer voorbij gestoken als meest favoriete werkgever onder hoogopgeleiden. Dit blijkt uit een enquête van het weekblad Intermediair, dat donderdag is gepubliceerd.

Volgen Intermediair lijkt de kredietcrisis het imago van Rabobank te hebben versterkt. De bank hoefde als enige grootbank in Nederland geen beroep te doen op staatssteun.

Rabobank stond in 2008 nog op de derde plek als meest favoriete werkgever. Het jaar ervoor was de bank de nummer een. Philips en Rabobank wisselden de afgelopen jaren steeds stuivertje. Nummer drie op de lijst dit jaar is Shell.

KLM
De lijst onderging geen grote veranderingen. Dezelfde bedrijven bevolkten de top tien. Sommige wisselden van positie. Zo streefde KLM (plaats 5) ING (6) voorbij en bleek de politie (8) dit jaar populairder dan detailhandelsconcern Ahold (9). De politie is al enkele jaren bezig met een opmars.

Intermediair liet de enquête verrichten door onderzoeksbureau Synovate onder bijna 4800 hoogopgeleiden.

Drie op de vijf ondervraagden verwachten na hun 65e door te moeten werken. Ondanks de economische crisis vindt 41 procent dat het een salaris van meer dan 45 duizend euro zou moeten verdienen. Bijna drie kwart zegt over vijf jaar een 'leuke uitdagende baan' te willen hebben. Leiding geven is minder in trek (26 procent).