FRANKFURT - De financiële markten kijken halsreikend uit naar de maandelijkse rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag. Zij zijn vooral benieuwd naar details van het ongebruikelijke plan van de centrale bank om voor 60 miljard euro obligaties van de commerciële banken op te kopen om zo de kredietverlening op gang te helpen.

Over het algemeen verwachten analisten dat de centrale bank de rente ongemoeid zal laten. Ook zijn economen benieuwd naar eventuele aanvullende maatregelen die de ECB neemt om de economie te stimuleren en naar de toelichting op het rentebesluit.

"Wij zijn benieuwd of de ECB de deur op een kier laat voor een verdere verlaging en of er een uitbreiding van het obligatie-programma in het verschiet ligt", aldus een analist van zakenbank Dresdner Kleinwort.

Vorige maand verlaagde de ECB de rente tot het historisch lage niveau van 1 procent.

Steun
De laatste maanden hebben centrale banken wereldwijd de rente scherp naar beneden bijgesteld en overheden hebben miljarden uitgetrokken om de economie te steunen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich dinsdagavond ongekend kritisch uitgelaten over het beleid van de ECB en de centrale banken van de Verenigde Staten (de Fed) en Groot-Brittannië.

"Als er geen verstandiger beleid wordt gevoerd zitten we over tien jaar in dezelfde situatie als nu", waarschuwde Merkel.