WILLEMSTAD - De Antilliaanse minister van Financiën Ersilia de Lannooy snapt niet waarom de Tweede Kamer kritiek heeft op de inning van de belastingen op de Antillen.

Een meerderheid in de Kamer heeft staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) gevraagd de Antillen te helpen bij het zoeken naar een oplossing. "Volkomen belachelijk", aldus De Lannooy in een reactie woensdag. Ze zegt niet te begrijpen waar de Kamerleden hun informatie vandaan halen.

Inhaalslag
De Antillen hebben in 2008 1,6 miljard Antilliaanse guldens geïnd, dat is ongeveer 700 miljoen euro. "Ondanks de teruglopende economische situatie hebben we sinds we in 2003 zijn begonnen met een inhaalslag, elk jaar meer opgehaald, aldus De Lannooy.

Vorig jaar heeft De Lannooy, toen de Kamer de Antillen 'een belastingparadijs' noemde, alle informatie over de belastinginning naar de leden van de vaste Kamercommisie Antilliaans en Arubaanse Zaken gestuurd. "Dat hebben ze ontvangen. En dan komen ze weer met achterhaalde cijfers.

Teleurstelling
De minister is extra teleurgesteld in PvdA-Kamerlid John Leerdam, die is geboren op Curaçao. "Hij leeft kennelijk nog in 1999 als hij zegt dat maar een derde van de belasting wordt geïnd."