NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn woensdag met verlies geëindigd. De beleggers reageerden teleurgesteld op nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie. Aan het einde van de handel krabbelden de koersen wel wat op.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 0,7 procent lager op 8675,88 punten. De breder samengestelde S&P 500-index verloor 1,4 procent tot 931,77 punten. De index van de schermenbeurs Nasdaq moest een verlies van 0,6 procent op 1825,92 punten verwerken.

Groei
Uit nieuwe cijfers werd duidelijk dat de Amerikaanse economie nog altijd niet op weg is naar groei. Zo bleek dat de dienstensector in mei opnieuw is gekrompen. De index van inkoopmanagers die de activiteit in de dienstensector meet, bleef steken op 44. Een stand lager dan 50 betekent dat er sprake is van krimp. Ook het aantal fabrieksorders in de maand april viel tegen, ondanks een stijging van 0,7 procent.

Energiefondsen stonden behoorlijk onder druk. Dit kwam door een overheidsrapport dat melding maakte van een toename van de olievoorraden vorige week door hogere importen. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde daardoor meer dan 3 procent tot 66 dollar. Chevron zakte op Wall Street 1,6 procent in koers. ExxonMobil moest 1,15 procent prijsgeven.

Winst
De aandelen daalden over een breed front. In de Dow-Jonesindex hield maar een handvol bedrijven het droog, maar de winsten van deze fondsen waren klein. Wal-Mart boekte de grootste koersstijging (1,9 procent) nadat vermogensbeheerder Robert W Baird het aandeel een outperform-advies had gegeven. Het concern zou momenteel tegen een te lage koers worden verhandeld.

Grootste verliezer was aluminiumproducent Alcoa met een koersdaling van 4,3 procent. Woensdag was dit aandeel nog 7 procent gestegen. Chemieconcern DuPont deed het ook slecht met een 3,7 procent lagere koers. Industriële fondsen als Caterpillar en Boeing waren ook uit de gratie.

Valuta
In de New Yorkse valutahandel daalde de euro naar een niveau van 1,4150 dollar tegen 1,4180 aan het einde van de Europese handel. De dollar werd sterker nadat centralebankpresident Ben Bernanke de Amerikaanse overheid had opgeroepen om het begrotingstekort terug te dringen.

Economen menen al langer dat het huidige Amerikaanse begrotingsbeleid onhoudbaar is. De kredietwaardigheid van de grootste economie ter wereld kan onder druk komen te staan, met mogelijk desastreuze gevolgen voor de dollar en de wereldeconomie.