AMSTERDAM - Tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid en de dienstensector in de Verenigde Staten vielen woensdag slecht op de Europese aandelenmarkten. De koersen gingen in de middag verder omlaag, nadat de beurzen de hele dag al in de min hadden gestaan.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter, de AEX-index, sloot met een verlies van 4,62 punten (1,7 procent) op 264,37 punten. De MidKap-index voor het Amsterdamse middensegment daalde 1,2 procent tot 371,09 punten. De effectenmarkten van Frankfurt, Parijs en Londen sloten 1,7 tot 2,1 procent in de min.

Uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP bleek dat in mei in de VS buiten de landbouwsector 532.000 banen verloren zijn gegaan. Er werd op een banenverlies van 520.000 gerekend. Ook werd het cijfer over april opwaarts bijgesteld van een eerder gemelde 491.000 verloren banen naar 545.000.

ISM
De ISM-index voor de Amerikaanse dienstensector kwam in mei uit op 44 punten. Dit was iets minder dan de verwachting van analisten die rekenden op een stand van 45 punten. Een stand onder de 50 punten wijst op krimp in de sector.

Uitspraken van president Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank vielen ook slecht. Hij vertelde leden van het congres dat de VS moeten beginnen met het terugdringen van het begrotingstekort. Volgens hem bestaat het risico dat de VS hun hoge kredietbeoordeling verliezen als het tekort niet wordt aangepakt. Vorige maand leidde speculatie over een afwaardering van de kredietbeoordeling al tot dalende aandelenkoersen.

ArcelorMittal
In een rood gekleurde AEX-index was staalconcern ArcelorMittal de hekkensluiter met een min van 5,3 procent. Het zwaarwegende aandeel drukte zwaar op de Amsterdamse hoofdgraadmeter.

Postconcern TNT (plus 0,7 procent), telecomconcern KPN (plus 0,2) en bankverzekeraar ING (plus 0,1) waren de enige stijgers van de AEX. TNT en KPN worden beschouwd als relatief defensieve aandelen waar beleggers in stappen als de koersen dalen.

Samas
De zwaarste klappen kreeg het aandeel Samas. De kantoorinrichter maakte woensdag bekend dat het zijn Duitse activiteiten wil verkopen om zijn grote schuldenlast te verkleinen. Mogelijk worden ook de Centraal- en Oost-Europese delen afgestoten. Het lokale fonds, dat vorige week ook al forse klappen kreeg, werd ruim drie vijfde minder waard.

De euro deed 1,4180 dollar, tegen 1,4250 dollar aan het eind van de handel op dinsdag. De prijs van een vat ruwe olie daalde met 3 procent tot 66,50 dollar.