AMSTERDAM - Met een verwachte toename van internet via de televisie in het achterhoofd heeft videosite Youtube woensdag een aangepaste versie van zijn site gelanceerd: Youtube XL.

De nieuwe website biedt dezelfde video's als de standaardversie, maar moet dankzij een versimpeld navigatiemenu makkelijker te bedienen zijn vanaf de bank. Ook is het videogedeelte in verhouding groter dan normaal.

Om de site overzichtelijker te maken worden sociale functies, zoals aanbevelingen en commentaren, weggelaten. Opmerkelijk genoeg is het voorlopig niet mogelijk om HD-versies van video's te bekijken. Nieuw is de optie om meerdere video's onafgebroken achter elkaar af te spelen en de mogelijkheid om te navigeren met behulp van een afstandsbediening met bluetooth en mobiele telefoons die zijn uitgerust met het programma Gmote.

Vernieuwd
XL is een vernieuwde versie van Youtube for TV dat in januari al het daglicht zag. Eigenaar Google wil dat alle tv-producenten die Youtube willen inbouwen vanaf nu XL als uitgangspunt nemen. Voor mobiele toestellen heeft de populaire videosite al langer een geoptimaliseerde variant.

Geduchte concurrentie krijgt Google van de internetzender Hulu, hoewel die laatste voorlopig alleen nog in de VS te bekijken is. Hulu lanceerde vorige week een apart programma zodat video's ook zonder webbrowser te bekijken zijn.