TEMPE - De Amerikaanse dienstensector is in mei opnieuw gekrompen. De index die de bedrijvigheid meet, nam iets toe tot 44 van 43,7 een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse onderzoeksbureau Institute for Supply Management (ISM) woensdag bekendmaakte.

Analisten hielden rekening met een stand van 45. De inkoopmanagersindex geeft de ontwikkeling van de productiviteit in de dienstensector weer. Een stand lager dan 50 duidt op krimp, een score boven de 50 betekent dat de sector groeit.

De dienstensector vormt 80 procent van de Amerikaanse economie en omvat activiteiten als horeca, bankwezen en luchtvaart.

Orderontvangst duurzame goederen
De orderontvangst voor duurzame goederen in de Verenigde Staten is in april met een herziene 1,7 procent gestegen vergeleken met een maand eerder. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel woensdag bekend in een nieuwe raming.

In een eerste raming werd nog een toename met 1,9 procent gemeld. Als de orders voor transportmiddelen buiten beschouwing worden gelaten, namen de orders met een herziene 0,4 procent toe. Hier werd eerder een toename gemeld van 0,8 procent.

Een maand eerder namen de orders voor duurzame goederen nog met 2,2 procent af. Duurzame goederen zijn producten met een levensduur van minimaal drie jaar, zoals meubilair, auto's en witgoed.