ROTTERDAM - Rotterdam mag zich de grootste haven van Europa blijven noemen, maar mondiaal bezet de stad de vierde plaats. Dat blijkt uit de woensdag verschenen Rotterdam Port Statistics over 2008.

De combinatie van de Chinese steden Zhoushan en Ningbo, goed voor 520 miljoen ton, is opgerukt naar een tweede plaats en duwde Rotterdam (420 miljoen ton) van drie naar vier.

's Werelds grootste haven blijft Shanghai (582 miljoen ton) voor Singapore (515 miljoen ton). De cijfers zijn gebaseerd op overslagvolume.

Verre Oosten
Negen havens in de top tien zijn gesitueerd in het Verre Oosten. Na Rotterdam volgen vijf Chinese havens, waaronder Hongkong. Het Koreaanse Pusan sluit de top tien. In de beste twintig is Antwerpen met een zestiende plaats de enige andere Europese haven.

GroenLinks in Rotterdam bepleitte juist woensdag een fusie van de havens van Rotterdam en Antwerpen. Die zou zowel economische voordelen als milieuwinst opleveren. Het Havenbedrijf Rotterdam liet weten een fusie op korte termijn niet realistisch te vinden.

Het havenbedrijf is wel voorstander van een nieuwe spoorverbinding tussen Rotterdam en Antwerpen, de zogenoemde Robel-lijn. Beide havens en ook de politiek op provinciaal niveau hebben deze week afgesproken zich sterk te maken voor de nieuwe verbinding.