FLENSBURG - De automarkt in Duitsland profiteert flink van de sloopregeling voor oude auto's. Het aantal registraties van nieuwe personenauto's steeg in mei vergeleken met een jaar eerder met 39,7 procent. Ten opzichte van april steeg het aantal registraties met 1,3 procent. Dat maakte het Duitse agentschap voor motorvoertuigen (KBA) woensdag bekend.

In totaal werden vorige maand 384.578 nieuwe auto's op kenteken gezet in Duitsland. De Duitse overheid verstrekt subsidies aan autokopers die hun oude wagen inleveren en daarvoor in de plaats een milieuvriendelijkere auto kopen. Dat stuwt de verkoop. In april nam het aantal kentekenregistraties met 19,4 procent toe op jaarbasis.

Ook in Frankrijk zit de autoverkoop weer in de lift dankzij een regeling om oude auto's van de weg af te halen. De verkopen stegen vorige maand 12,4 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder, tot ruim 207.000. De toename volgde na een daling van 7 procent in april.

Geen herstel
Elders in Europa was echter nog geen enkel teken van herstel. In Spanje kelderden de autoverkopen zelfs met bijna 39 procent, terwijl er in Italië 8,6 procent minder auto's aan de man werden gebracht.

De cijfers over de Nederlandse autoverkopen worden donderdag verwacht. De eerste slooppremie werd in ons land vrijdag uitgedeeld en heeft dus nog geen invloed op de verkopen. De premie bij de aanschaf van een nieuwere auto varieert van 750 tot 1750 euro. Dat zal er, naar schatting van de overheid, toe leiden dat 80.000 oude auto's van de weg verdwijnen.