HOUTEN - Beleggers dumpten woensdag massaal het aandeel van kantoorinrichter Samas. Met de aanstaande verkoop van de Duitse en Centraal- en Oosteuropese activiteiten, blijft er van Samas voorlopig niet veel meer over dan een lege beurshuls.

"Een holding zonder operationele activiteiten", aldus financieel directeur Mark van den Biggelaar van het noodlijdende bedrijf. Het aandeel stortte woensdag in elkaar naar een niveau van 0,11 euro, 61,5 procent lager minder dan de slotstand dinsdag.

Samas kondigde woensdag aan de overgebleven activiteiten van het bedrijf te koop te zetten mits de aandeelhouders ermee akkoord gaan. Volgens Samas is er concrete interesse voor de onderdelen. De aandeelhouders mogen op 19 juni hun stem uitbrengen tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering. De verkoop zal dan naar verwachting nog niet rond zijn.

Nieuwe start
Samas hoopt met de opbrengst in combinatie met een herstel van de markt een nieuwe start te kunnen maken. Het bedrijf draait al jaren verlies sinds de invoering van een nieuw it-systeem in 2006. Onder druk van de financiële crisis en de banken moest Samas begin dit jaar onderdelen verkopen om de schuldenlast te verminderen. Er was geen koper bereid om de schulden over te nemen.

Eerder verkocht de kantoorinrichter al de Zwitserse tak en de Benelux-activiteiten. Ook een groot deel van de Franse tak werd verkocht. Wat nog rest, is behalve een miljoenenschuld een klein belang (10 procent) in de voormalige Franse tak. Op dit moment ligt er geen voorstel voor de verkoop van Samas in zijn geheel.

De opbrengst uit de verkoop van de resterende operationele activiteiten zal niet genoeg zijn om de schuldenlast in zijn geheel terug te brengen. Samas verwacht een boekverlies te realiseren op de verkoop.