AMSTERDAM – De belangstelling voor beleggen op de beurs is naar een historisch dieptepunt gekelderd. Dat concluderen onderzoekers van Milward Brown.

Procentueel telde Nederland in het voorjaar van dit jaar 950.000 beleggende huishoudens, wat neerkomt op een afname van 30 procent of 410.000 beleggers. De gevolgen van de financiële crisis wegen daarbij zwaar.

Het marktonderzoeksbureau hield in het voorjaar van 2009 zijn jaarlijks onderzoek onder particuliere beleggers, voor de dertiende keer sinds 1997. Daarbij zijn 1008 huishoudens ondervraagd die beleggen in individuele aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, derivaten, aandelenlease of gestructureerde producten.
Impact
"Veel particuliere beleggers hebben verliezen moeten incasseren en kozen eieren voor hun geld. De financiële crisis treft vrijwel alle sectoren en heeft een nog grotere impact op de populariteit van beleggen dan we zagen in de jaren 2002-2003 toen de gevolgen zichtbaar werden van de ICT-crisis. Destijds gooide 18 procent van de beleggende huishoudens de figuurlijke handdoek in de ring", zo stellen de onderzoekers.

In vergelijking met voorgaande jaren is de samenstelling van de populatie beleggende huishoudens gewijzigd: beleggers die al wat langer actief zijn op de beurs zijn in grotere getale gebleven. Dit uit zich ook in een hogere gemiddelde leeftijd van beleggers van 49 jaar.

Starters
Toch zijn er ook bij dalende aandelenkoersen instromers. Ongeveer 51.000 huishoudens zijn het afgelopen jaar begonnen. Wel is dit minder dan in 2008, toen dat aantal nog op 60.000 lag.

Huidige beleggers zijn voorzichtiger geworden en claimen minder risico's te nemen dan de jaren daarvoor. Daarnaast is het aantal beleggers dat gebruik maakt van een adviseur groeiende. Als gevolg van de financiële crisis, is de belangstelling voor financieel nieuws toegenomen.

Herstel
Na de enorme koersval van de AEX in 2008 en het lichte herstel dat de index begin 2009 laat zien, zijn er nu meer beleggers die dit jaar een stijging van de AEX verwachten. Het optimisme wordt voornamelijk gedragen door actieve beleggers.

Toch is de groep die pessimisten onverminderd groot. Die is er nog niet van overtuigd dat de bodem is bereikt. De pessimisten voorspellen een daling van gemiddeld 21 procent aan het einde van 2009.