AMSTERDAM - Microsofts nieuwe zoekmachine nestelt zich als default in Internet Explorer 6. Bing laat zich ook niet verwijderen.

Gebruikers van IE6 zien de standaardzoekmachine in hun browser plots overgenomen. Bing is de nieuwe default en laat zich niet verwijderen. Het gaat hier niet om kwade opzet, maar om verouderde technologie.

Het uit 2001 stammende IE6 gebruikt een url-searchhook in het Windows-register en een bijbehorend dll-bestand om ingetikte woorden in de browser-adresbalk automatisch door te geven aan een zoekmachine. Dat zijn woorden die geen url vormen.

Upgraden
Microsoft bevestigt dit euvel met IE6 en zoekt naar een oplossing. De softwareproducent benadrukt dat dit probleem niet van toepassing is op IE7 en IE8. Upgraden naar een van die nieuwere versies zou dit probleem verhelpen. Microsoft geeft dat dan ook als advies, en verwijst Firefox-gebruikers - die geen last hebben van deze 'zoekmachinekaping' - naar de Bing-plugin.

Een andere optie voor IE6-gebruikers is het toevoegen van Bing.com aan de lijst niet-vertrouwde websites op het Beveiligings-tabblad van de IE6-internetopties. Handmatig een alternatieve searchhook installeren, kan ook helpen volgens gebruikers in een Google-forum.

Metingen
Ondertussen blijkt de haast antieke versie 6 van IE maar moeizaam uit zwang te raken. De nieuwste versie 3 van Firefox is nu net groter qua marktaandeel dan de voorganger van IE7 en het huidige IE8. IE6 is de nummer twee met zo'n 20 procent marktaandeel. IE7 is de meest gebruikte met ongeveer 50 procent van de markt. Dit blijkt uit metingen van webmonitor StatOwl over de afgelopen zes maanden.

In het bedrijfsleven is IE6 nog veel meer in gebruik. Daar is het volgens StatOwl de meestgebruikte browser, met bijna 42 procent marktaandeel. IE7 volgt op korte afstand met 41 procent, waarna Firefox 3 komt met bijna 10 procent. In totaal heeft Microsofts webbrowser zo'n 70 procent van de markt.