BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich ongekend kritisch uitgelaten over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de centrale banken van de Verenigde Staten (de Fed) en Groot-Brittannië.

Als er geen verstandiger beleid wordt gevoerd zitten we over tien jaar in dezelfde situatie als nu, waarschuwde ze dinsdagavond op een conferentie in Berlijn.

"Ik ben heel sceptisch over de acties van de Fed en over de manier waarop de Bank of England zijn eigen lijn in Europa trekt", aldus Merkel. "Zelfs de ECB is enigszins gebogen voor internationale druk met de aankoop van obligaties."
Renteverlaging
Zowel de Fed, de Bank of England als de ECB hebben in de afgelopen maanden de rente fors verlaagd in een poging de wereldeconomie te reanimeren. Daarnaast gingen de centrale banken over tot meer ongebruikelijke maatregelen, zoals het opkopen van schuldpapier van banken, om meer geld in de economie te pompen.

De uitlatingen van Merkel zijn opvallend omdat politici doorgaans geen uitspraken doen over het beleid van centrale banken, die onafhankelijk van de politiek opereren.