AMSTERDAM - Intel komt met een nieuwe Pentium-processor voor dunne, lichte en goedkope laptops. Dat zijn geen netbooks, maar eerder een tussencategorie. Dat meldt Webwereld woensdag.

Op de Computex-beurs in Taiwan komt Intel met een nieuwe processor voor ultradunne laptops. Het bedrijf voorziet die van de bekende Pentium-merknaam en wil er een nieuwe categorie laptop mee aanjagen.

Begin dit jaar waren hier al geruchten over en vorige week heeft Lenovo al een voorschot genomen. Intel ziet een markt voor lichte maar betaalbare laptops tussen netbooks en reguliere laptops in. Daarboven zitten dan weer de krachtige laptops die ultradun maar ook duur zijn.

Kosten
De nieuwe lichte laptops, van één tot drie kilo, gaan rond de 600 à 700 dollar kosten. Netbooks kosten nu zo'n 300 tot 600 dollar, terwijl 'normale' laptops gemiddeld 700 tot 1200 dollar kosten. Oudere modellen zijn vaak goedkoper en zitten daarmee weer tegen de duurste netbooks aan. Dunne notebooks zijn meestal duurder, de komst van de netbook heeft daar verandering in gebracht.

Intel verklaart dat het niet zozeer een nieuwe laptopcategorie in het leven wil roepen, maar de prijs van dunne laptops omlaag wil halen. Dergelijke pc's, zoals de MacBook Air en de Lenovo ThinkPad X300, kosten nu 1700 dollar of meer en zijn daarmee niet bepaald geschikt voor de massa. De goedkope netbooks zijn dat weer wel, maar hebben zeer lage marges.

Intel wil een combinatie maken met een schermgrootte boven de 10 inch, een maat die bij de meeste netbooks wordt gehanteerd. De massaproductie van Intels chips voor ultradunne, goedkope laptops komt komend kwartaal al op gang en moet in het vierde kwartaal verdubbeld zijn. Volgens Intel zijn die processors dan goed voor eenvijfde van de chipproductie voor de consumentenmarkt.

Marketing
De chipproducent komt ook met marketingadvies voor resellers en winkels om te benadrukken wat netbooks wel en vooral niet bieden. Vice-president Sean Maloney van Intel stelde eerder op een analistenbijeenkomst al dat consumenten netbooks soms terugbrengen omdat verkopers die lichte laptops niet of nauwelijks onderscheiden van reguliere laptops in hun marketing en reclamefolders.

Het verschil tussen basaal gebruik, zoals websurfen en e-mailen, en zwaarder gebruik, zoals de door Intel aangeprezen 'rijke webervaring', blijft echter moeilijk te definiëren. Ondertussen wordt het water steeds troebeler.

Diverse hardwarefabrikanten komen namelijk weer met nieuwe netbooks die zijn gebaseerd op energiezuinige smartphone-processors. Dit worden dan weer smartbooks genoemd.