AMSTERDAM - Schiphol wil zijn parkeerbeheer uitbesteden en is ook van plan andere activiteiten elders onder te brengen. Dat zegt president-directeur Jos Nijhuis in een interview met het Financieele dagblad.

"Het is een strategische keuze om meer taken die we niet echt hoeven te doen, uit te besteden", aldus Nijhuis. De 35.000 parkeerplaatsen van de luchthaven zorgden vorig jaar voor een omzet van ruim 80 miljoen euro.

De parkeerplaatsen zelf worden niet verkocht. Parkeerfirma's als Q-Park en P1 zeggen in een reactie op de hoogte te zijn van de plannen, maar wachten de precieze invulling van de uitbesteding af om te zien of er voor hun een interessante optie ligt.

Core business
Volgens Nijhuis wordt Schiphol door het uitbesteden van activiteiten weerbaarder voor economische schommelingen. Niet-kernactiviteiten kunnen soms beter gedaan worden door partijen voor wie die taak "core business" is en die meer expertise in huis hebben, aldus de topman.

Nijhuis houdt ook de deelnemingen van Schiphol in buitenlandse luchthavens tegen het licht. Het Australische Brisbane valt volgens Nijhuis buiten de kernactiviteiten van Schiphol, maar New York (JFK) en een eventuele deelneming in een Chinese luchthaven kunnen wel op zijn goedkeuring rekenen.