DETROIT - Het Amerikaanse automerk Hummer komt waarschijnlijk in Chinese handen. General Motors (GM) heeft een voorlopig akkoord bereikt met het Chinese bedrijf Sichuan Tengzhong over een overname, zo meldden beide partijen dinsdag. Over de financiële details wordt nog gesproken.

GM had eerder op de dag al bekendgemaakt dat het een koper voor Hummer had gevonden, maar wilde toen de naam niet noemen. Het autoconcern wil van het vermaarde merk af, omdat het zich meer wil richten op de productie van energiezuinige auto's. Hummers stonden door hun enorme omvang symbool voor de grootheidswaanzin van GM die het concern bijna ten gronde heeft gericht.

Banen
De overname van Hummer, die meer dan drieduizend banen moet behouden in de Verenigde Staten, is naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar afgerond. Het huidige management van Hummer blijft aan. Het hoofdkantoor blijft ook in de VS.

Sichuan Tengzhong is een producent van bouwmaterialen, onder meer voor wegen en bruggen. Daarnaast maakt het installaties voor oliewinning en chemieproductie en is het actief als producent van voertuigen voor specifieke toepassingen.

Hummer werd een beroemd merk tijdens de eerste Golfoorlog begin jaren negentig van de vorige eeuw. De Amerikaanse legertop liet zich toen in deze auto's door de woestijn rijden. Later kwamen er versies voor consumenten op de markt. Vooral beroemdheden, ook in Nederland, laten zich er graag in zien.