AMSTERDAM - Luchtvaartmaatschappij Transavia.com heeft voor het eerst sinds juli vorig jaar de brandstoftoeslagen op zijn tickets verhoogd. De onderneming meldde dinsdag dat de tarieven gemiddeld met 3,50 euro per enkele reis omhoog zijn gegaan.

Transavia.com reageert op de opgelopen olieprijs. Maandag belandde de prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie op het hoogste niveau in zeven maanden, tot boven de 68 dollar. In de zomer van vorig jaar bereikte de olieprijs een piek van 147 dollar per vat.

De brandstoftoeslagen bij Transavia verschillen sterk. Voor de bestemming Berlijn gaat het bijvoorbeeld om 19 euro per vlucht vanuit Amsterdam. Voor Madeira moet 71 euro worden neergeteld, zo blijkt uit prijsopgaven op de website.

Stappen
Transavia heeft net als andere luchtvaartmaatschappijen de brandstoftoeslagen sinds augustus vorig jaar in verscheidene stappen verlaagd, omdat de olieprijs hard daalde door de economische neergang. De laatste verlaging van Transavia dateert van januari.

Consumenten merken ook aan de benzinepomp dat de olieprijs weer is opgelopen. Volgens het consumentencollectief UnitedConsumers bedraagt de adviesprijs voor een liter euro loodvrij bijna 1,44 euro. Begin dit jaar was dat nog zo'n 1,20 euro.

Olie is duurder geworden door speculatie dat de economie uit het dal is gekropen.