NEW YORK - De effectenbeurzen in New York hebben dinsdag kleine winsten geboekt. De koersen werden gedrukt door dalingen in de financiële sector.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 0,2 procent hoger op 8740,87 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg ook 0,2 procent naar 944,74 punten. De Nasdaq-index won 0,4 procent tot een stand van 1836,80 punten.

De belangrijkste beursgraadmeters in New York waren maandag nog rond de 3 procent gestegen. Dit kwam door optimisme dat de economie aan de beterende hand is.

Opkrabbelen
De koersen gingen dinsdag bij aanvang van de handel gelijk omlaag. Daarna krabbelden ze weer op, toen bleek dat het aantal voorlopige contracten voor bestaande koopwoningen in de Verenigde Staten in april met 6,7 procent was gestegen vergeleken met een maand eerder. Dat is de sterkste maandelijkse stijging sinds oktober 2001. Vooral de aandelen van bouwbedrijven profiteerden. In de Dow-Jonesindex eindigde ook doe-het-zelfketen Home Depot 1,4 procent hoger.

JPMorgan Chase behoorde met een koersdaling van 4,5 procent tot de grootste verliezers. Het bankconcern maakte maandag na sluiting van de beursvloer bekend dat het 5 miljard dollar gaat ophalen met een aandelenemissie.

De opbrengst zal worden gebruikt voor het terugbetalen van de 25 miljard dollar staatssteun die het eerder heeft gekregen. Dit is een teken van sterkte, maar aandeelhouders zijn er minder blij mee omdat zij met meer aandelen de winsten moeten delen.

Emissie
Verscheidene banken zullen geld gaan ophalen met emissies om staatssteun terug te betalen. Daarom stonden de koersen van veel financiële aandelen onder druk. Een uitzondering was Bank of America met een koersstijging van 1,8 procent. Deze bank liet dinsdag weten dat het bijna al het kapitaal heeft vergaard dat nodig is om een verdere verslechtering van de economie te doorstaan.

In de Dow-Jonesindex waren verder defensieve fondsen in trek. Aluminiumproducent Alcoa stond bijvoorbeeld 7 procent hoger. Vliegtuigbouwer Boeing ging 3,1 procent omhoog.

Op de New Yorkse valutamarkt kwam de euro boven de 1,43 dollar uit, op 1,4315 dollar. Aan het einde van de Europese handel noteerde de Europese munteenheid 1,4270 dollar. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie stond 0,2 procent hoger op 68,73 dollar.