LOS ANGELES - Elektronicaconcern Sony brengt dit najaar een nieuwe draagbare spelcomputer op de markt. Het Japanse bedrijf verhevigt daarmee de concurrentie met Nintendo, dat nu de toon aangeeft op deze markt.

Sony kondigde dinsdag op de gamesbeurs E3 in Los Angeles de komst van de PSP Go aan. De spelcomputer, waarvan de eerste beelden eerder deze week waren uitgelekt, is kleiner en ziet er gelikter uit dan de PSP die Sony nu verkoopt. De besturing is verstopt achter het scherm. Via een uitschuifbaar paneeltje kunnen de knoppen tevoorschijn worden getoverd.

Een belangrijke vernieuwing is ook dat gebruikers spelletjes via een internetverbinding kunnen downloaden. Het nieuwe speeltje heeft een intern geheugen van 16 gigabyte.

De PSP verschijnt op 1 oktober op de Amerikaanse en Europese markt. Japan volgt een maand later. De spelcomputer gaat 249 euro kosten.

DS
Nintendo ligt mijlenver voor met zijn draagbare spelcomputer Nintendo DS. Daarvan zijn de afgelopen jaren wereldwijd meer dan honderd miljoen stuks verkocht. Sony komt niet verder dan vijftig miljoen voor zijn PSP. Nintendo introduceerde in april al een nieuw wapen: de DSi, met internetverbinding en camera's die bewegingen kunnen registreren.