AMSTERDAM - De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de beurs op het Damrak in Amsterdam, is dinsdag hoger gesloten. Nadat de aandelenmarkten het merendeel van de dag door winstnemingen op kleine verliezen hadden gestaan, gaf een meevallend cijfer over de Amerikaanse woningmarkt de koersen aan het eind van de dag steun.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 0,57 punt, of 0,2 procent, op een stand van 268,99 punten. De MidKap-index steeg met 1,3 procent tot 375,72 punten. De effectenmarkten in Frankfurt en Parijs sloten nagenoeg vlak. De hoofdgraadmeter in Londen sloot met een min van 0,7 procent.De Amerikaanse brancheorganisatie van makelaars maakte bekend dat het aantal voorlopige contracten voor verkoop van bestaande woningen in april met 6,7 procent is gestegen. Dit was flink beter dan de verwachting van analisten die rekenden op een stijging van 0,5 procent. Bovendien was het de grootste stijging in meer dan zeven jaar tijd.

Fugrp
Bodemonderzoeker Fugro was de koploper van de AEX met een koerswinst van 6,9 procent. In de MidKap stond vastgoedfonds Prologis bovenaan met een plus van 7,1 procent.

De Europese bankaandelen stonden onder druk door nieuws over de Britse bank Barclays. Maandagavond liet de koninklijke familie van Abu Dhabi weten haar belang in Barclays ter waarde van 3,5 miljard pond (ruim 4 miljard euro) van de hand te doen. Barclays daalde in Londen 13,5 procent.

RBS
De eveneens Britse Royal Bank of Scotland verloor 5,2 procent. Het Nederlandse ING daalde in de AEX 0,3 procent. In Duitsland gingen Deutsche Bank en Commerzbank respectievelijk 2 en 1,2 procent omlaag.

Aandelen van uitzendorganisaties deden het op het Damrak relatief goed. Bedrijven huren als de economie aantrekt vaak eerst uitzendpersoneel in voordat ze vast personeel in dienst nemen.

Randstad noteerde een plus van 0,9 procent. Het aandeel is in de afgelopen twee maanden bijna in waarde verdubbeld. MidKap-fonds USG People ging 4,4 procent omhoog. Het lokale uitzendfonds Brunel steeg 5,7 procent.

Antonov
Het aandeel Antonov werd 27,7 procent meer waard. De producent van versnellingsbakken maakte bekend een samenwerkingsovereenkomst te hebben gesloten met twee Chinese bedrijven.

De euro stond op 1,4270 dollar, tegen 1,4175 dollar aan het eind van de handel op maandag. Een vat ruwe olie werd voor 68,35 dollar verhandeld, 0,3 procent minder dan maandagavond.