DEN HAAG - De meevaller van 550 miljoen euro die eurocommissaris Neelie Kroes onlangs aankondigde, valt behoorlijk tegen voor de Nederlandse schatkist. De helft bleek al ingeboekt en de andere helft is "minder groot en blijmakend" dan eerst gedacht, zei minister Wouter Bos dinsdag tegen RTL Z.

Kroes kondigde de meevaller (afkomstig van de miljardenboetes die ze bedrijven gaf voor kartelvorming) vorige week zondag aan in De Telegraaf. Bos reageerde toen verheugd en zei dat hij het geld kon gebruiken om bezuinigingen in de zorg te voorkomen.

Maar het blijkt allemaal toch danig tegen te vallen. Bovendien zijn er voor de beboete bedrijven nog allerlei beroepsmogelijkheden en zijn de bedragen nog lang niet overgemaakt. Nog niet door bedrijven aan Brussel en nog lang niet van Brussel aan de EU-lidstaten. "Ik reken me nog maar even niet rijk", zei Bos dinsdag.

Kroes
Bos wilde nauwelijks ingaan op de discussie over de opvolging van Kroes als Nederlandse EU-commissaris. Wel gaat hij er van uit dat zij niet nog een termijn aanblijft in Brussel. Haar werk van de afgelopen jaren geeft het kabinet volgens Bos "een goede uitgangspositie bij de onderhandelingen over haar opvolging".

Kroes heeft zelf laten doorschemeren dat ze nog wel een termijn wil, maar die kans lijkt heel erg klein, mede omdat de Nederlander Alexander Italianer voor 1 november dit jaar topambtenaar wordt op haar directoraat mededinging. In Brussel zijn de EU-commissaris en de topambtenaar in principe nooit van dezelfde nationaliteit.

Opvolging
Het CDA heeft meerdere kandidaten voor de opvolging en ook Bos zei onlangs in zijn rol als PvdA-leider dat zijn partij vier goede kandidaten heeft. In het kabinet moet er nog over gesproken worden. Het CDA lijkt de meeste kans te maken, omdat de PvdA in de grote steden burgemeesters heeft en hoge posten heeft bij de Raad van State en de Algemene Rekenkamer.