AMSTERDAM - Microsoft en Google gaan, na zoekmachines en software voor mobiele telefoons, op een nieuw front de concurrentie met elkaar aan. Het door Google ontwikkelde besturingssysteem Android zal in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst zijn opwachting maken op een pc. Dat kondigde de Taiwanese producent Acer dinsdag aan.

De markt voor zogeheten netbooks explodeerde zo'n anderhalf jaar geleden met de komst van de Asus Eee PC. Inmiddels leveren ook gerenommeerde merken als Dell en HP deze relatief goedkope minilaptops, die vooral zijn gericht op het gebruik van internet. En in zijn online capaciteiten schuilt de kracht van Anroid, meent Acer-topman Jim Wong. Het systeem biedt volgens hem een "ongelooflijk snelle draadloze verbinding met internet".

Het is nog de vraag of Acer de primeur zal hebben. Het Chinese Guangzhou Skytone Transmission werkt ook hard aan een laptop met het Google-besturingssysteem. Ook de pc-makers Asus en HP overwegen Android-pc's.

Vernieuwing
Volgens Acer is de markt voor smartphones en kleine laptops toe aan vernieuwing. "Hedendaagse netbooks zijn nog lang niet perfect", aldus Wong tijdens een persconferentie dinsdag op de it-beurs Computex. Acer blijft naast Android vasthouden aan Microsofts besturingssysteem Windows.

Naar verwachting zullen de met Windows uitgeruste laptops iets duurder uitvallen. Een Windows-licentie kost computermakers 25 dollar per computer, terwijl Android (gratis) open source-software is. Acer heeft echter wel een hoop uren gestoken in het aanpassen van de software voor het gebruik op een laptop, waardoor het prijsverschil tussen beide platforms 'miniem' zal zijn, aldus het bedrijf.

Vasthouden
Microsoft heeft er alle vertrouwen in dat het dankzij de opvolger van Windows Vista (Windows 7) ook op de markt voor netbooks zijn dominante positie van 90 procent kan vasthouden. Een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf zegt tegenover persbureau Bloomberg de nieuwe concurrentie toe te juichen. "Mensen hebben het recht om de voor hun beste software te kiezen", aldus de zegsvrouw.

In Nederland is Android sinds januari verkrijgbaar op mobiele telefoons van HTC. Toestellen van onder andere Samsung en LG zitten momenteel in de pijplijn.