DEN HAAG - De prijzen van de Nederlandse zeevaart zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 15,5 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statitstiek (CBS) dinsdag.

De rederijen hebben door de economische recessie vooral de prijzen van containervervoer aanzienlijk verlaagd. De prijzen van verhuur van schepen inclusief bemanning (timecharter) daalden minder hard.
 
In het eerste kwartaal van 2009 was het Nederlandse containervervoer over zee van en naar ons land 22,1 procent goedkoper dan een kwartaal eerder. Vooral de prijzen van uitgaand containervervoer daalden zeer sterk. Deze dienst was 28,3 procent goedkoper dan een kwartaal eerder. De prijsdaling van inkomend containervervoer was 17,3 procent.

Brandstofprijzen
De prijsdaling als gevolg van de recessie werd versterkt door de gedaalde brandstofprijzen. De prijs van scheepsbrandstof daalde met 5,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Het timecharter is in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,1 procent in prijs gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. De gedaalde brandstofprijzen hadden hier geen effect, omdat het verhuren exclusief brandstof is.