HILVERSUM - Nederland betaalt te veel aan de Europese Unie. Dat is de grootste ergernis over Europa, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van het NCRV-televisieprogramma 'Europa in tien ergernissen'.

De helft van de duizend ondervraagden noemt de hoge kosten als grootste minpunt van de EU. Daarnaast ergert bijna de helft van de geënquêteerden zich nog steeds aan de invloed van de euro op de kosten van het dagelijkse levensonderhoud. Andere irritaties hebben te maken met de open grenzen die onder meer Poolse werknemers naar Nederland zouden lokken en het saaie imago van Europa.

Slechts 13 procent van de deelnemers aan het onderzoek weet overigens te melden hoeveel iedere Nederlander jaarlijks aan Europa kwijt is: 275 euro. Het programma wordt dinsdagavond uitgezonden.

Mythe
D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld vindt dat het onderzoek bevestigt dat Nederlanders vrij weinig afweten over Europa. Dat kan volgens haar het negatieve gevoel over Europa verklaren.

"Ik heb wel meer bizarre verhalen gehoord in de campagne. Mensen roepen ook steeds over bureaucratie. Maar als ik vraag om voorbeelden, kan niemand iets verzinnen. Het is een mythe", aldus In 't Veld, die pleit voor meer Europakunde op scholen.

SP-lijsttrekker Dennis de Jong ziet in het NCRV-programma zijn gelijk bevestigd. "Het gevoel is helemaal terecht. Het bedrag doet er niet toe", aldus De Jong. "Wij hebben bezuinigingsvoorstellen gedaan, want de helft van de EU-begroting bestaat uit rondpompen van geld. Mensen voelen dat."

Meer acties
Aan het saaie imago van Europa wil SP-er De Jong actief gaan bestrijden. "Wij willen de komende vijf jaar de thema's vertalen naar de straat. Dus minder papier in beeld, maar meer acties bijvoorbeeld bij boeren die een eerlijke prijs willen voor hun producten".