ZOETERMEER - De Nederlandse productiesector gaat nog altijd gebukt onder de recessie. De inkoopmanagersindex voor de branche steeg weliswaar naar 41,2 in mei, maar duidde daarmee nog steeds op een "duidelijke krimp". Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (NEVI) dinsdag bekendgemaakt.

Het was de derde stijging op maandbasis op rij, van 35,5 in februari, naar 35,9 in maart en 38,8 in april. "Vergeleken met de lagere waarden in de voorgaande maanden vlakt de teruggang van de economische bedrijvigheid iets af, maar daar is dan ook alles mee gezegd", aldus Arjan van Weele. Hij is hoogleraar inkoopmanagement aan de Technische Universiteit Eindhoven. Een stand onder de vijftig duidt op krimp, een cijfer boven de vijftig op groei.

De productieomvang nam in mei voor de achtste maand op rij fors af, door "beduidend" lagere aantallen ontvangen nieuwe orders. De vraag uit het binnenland daalde iets harder dan die vanuit het buitenland. Ook de werkgelegenheid daalde opnieuw, voor de negende maand op rij. Circa 28 procent van de bedrijven ontsloeg personeel.