TOKIO - De Aziatische beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten. Het sentiment werd geholpen door relatief positieve productiecijfers. Daarnaast nam het faillissement van General Motors veel onzekerheid in de markt weg over de auto-industrie.

De Nikkei-index in Tokio sloot met een winst van 155,25 punten ofwel 0,3 procent op 9704,31 punten. Dat is het hoogste niveau in acht maanden. De beurs in Seoul sloot 0,2 procent lager en de All Ordinaries in Sydney won 1,6 procent. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 0,3 procent lager op 18.830,94 punten.

Productiecijfers uit de Verenigde Staten en de eurozone lieten maandag zien dat de krimp in de industrie aan het afzwakken is. In China namen de fabrieksactiviteiten in mei voor de derde maand op rij toe. Dat kan erop wijzen dat het ergste van de wereldwijde recessie voorbij is.

De autofabrikanten in Tokio zagen hun koersen stijgen, na het nieuws van General Motors. Het Amerikaanse autoconcern vroeg maandag faillissement aan. Autobouwer Nissan ging 1,7 procent omhoog, terwijl branchegenoot Toyota 0,8 procent steeg.