NEW YORK - De effectenbeurzen in New York lieten maandag stevige koerswinsten zien. De beleggers bleven optimistisch dat de Amerikaanse economie het ergste achter de rug heeft. Dit optimisme had vrijdag al tot een slotrally geleid.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 2,6 procent hoger op 8721,44 punten. De breder samengestelde S&P 500 noteerde ook een winst van 2,6 procent, op 942,87 punten. De index van de schermenbeurs Nasdaq ging zelfs 3,1 procent omhoog naar 1828,68 punten.

Bedrijvigheid
Wall Street reageerde onder meer op cijfers van de verwerkende industrie in de Verenigde Staten. Daaruit bleek dat de bedrijvigheid in mei is verminderd, maar in een lager tempo dan verwacht. Bovendien noteerde index die de bedrijvigheid meet, de hoogste stand sinds september vorig jaar.

Positief was ook dat de bouwuitgaven in de VS in april met 0,8 procent waren gestegen ten opzichte van een maand eerder. Analisten hadden juist op een daling van 1,3 procent gerekend.

Optimisme
"Dit betekent dat de economische situatie niet verslechtert. Voor beleggers voldoende voor een rally", zo zei een analist tegen persbureau Reuters over de uitbundigheid op de beursvloeren.

Beleggers trokken zich weinig aan van de deining rond General Motors (GM). Het autoconcern vroeg zoals verwacht bescherming tegen zijn schuldeisers aan. Het is de bedoeling dat er onder de vleugels van de Amerikaanse regering snel een 'nieuw GM' herrijst. Het aandeel GM eindigde, na lange tijd dik in de plus te hebben gestaan, onveranderd op 75 dollarcent.

GM
De samenstellers van de Dow-Jonesindex besloten maandag dat GM uit de meest gevolgde beursgraadmeter verdwijnt. Eenzelfde lot wacht het financiële concern Citigroup, dat met staatssteun overeind is gehouden. Fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems en verzekeraar Travelers nemen hun plek in. Cisco steeg daarop 5,4 procent. Travelers, ironisch genoeg een voormalig dochterbedrijf van Citigroup, won 3,1 procent.

Op de New Yorkse valutamarkt werd voor een euro 1,4145 dollar betaald tegen 1,4175 aan het slot van de Europese handel eerder op de dag. De euro stond maandag korte tijd boven de 1,42 dollar, op het hoogste niveau dit jaar. Volgens handelaren hadden beleggers de dollar niet nodig als veilige haven doordat de aandelenkoersen zo sterk stegen.