AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa zijn maandag met stevige koerswinsten gesloten. Beleggers werden aangenaam verrast door meevallende macrocijfers, die er mogelijk op duiden dat het ergste van de wereldwijde recessie achter de rug is. In Amsterdam verliep de handel relatief rustig wegens tweede pinksterdag.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 8,97 punten (3,5 procent) op 268,42 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg 6,59 punten ofwel 1,8 procent tot 370,95 punten. De beurs in Frankfurt won 4,1 procent en sloot op het hoogste niveau sinds begin dit jaar. De CAC 40 in Parijs ging 3,1 procent omhoog en de beurs in Londen steeg 2 procent.

China
De goede stemming was te danken aan een meevallend cijfer over de activiteit in de Chinese industrie. Die is in mei voor de derde maand op rij toegenomen. Later werd bekend dat de bouwuitgaven in de Verenigde Staten in april het sterkst zijn gestegen in acht maanden. Ook kwamen er beter dan verwachte cijfers over de activiteit in de Amerikaanse en de Europese industriesector.

Beleggers denken dat bij een herstel van de wereldeconomie de vraag naar grondstoffen en energie weer zal toenemen. Staalfondsen konden hiervan profiteren. Zwaargewicht ArcelorMittal, 's werelds grootste staalconcern, won 10 procent in de AEX. In Frankfurt ging ThyssenKrupp 7,8 procent vooruit en Salzgitter steeg 4,6 procent. In Londen steeg mijnbouwer BHP Billiton 5,3 procent en won Rio Tinto 6,5 procent.

Olieprijs
Ook de olieprijs liep maandag verder op. De prijs van lichte Amerikaanse olie steeg met 2 procent tot 67,66 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau in bijna zeven maanden. Oliemaatschappij Shell won 2,8 procent en het Britse BP steeg 2,7 procent. Het Franse Total won 2,9 procent.

De Europese autofabrikanten gingen eveneens flink omhoog. Zij kunnen mogelijk profiteren van een faillissement van het Amerikaanse General Motors. GM vroeg maandag faillissement aan. BMW won 6 procent, Daimler steeg 8,4 procent en Volkswagen ging 7,6 procent vooruit. In Parijs won Renault 9,1 procent en PSA Peugeot Citroën ging 9,6 procent omhoog.

Pharming
Biotechnologiebedrijf Pharming sprong 27,9 procent omhoog. Uit een tussentijdse analyse van het middel Rhucin blijkt dat er geen immunologische bijwerkingen zijn gevonden. Dat is een belangrijk onderdeel om goedkeuring voor Rhucin te krijgen. Pharming wil in september een licentie aanvragen voor Rhucin bij de Europese autoriteiten.

De euro noteerde 1,4175 dollar. Bij het slot van de handel vrijdag was de euro nog 1,4125 dollar waard.