NEW YORK - Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft maandag bij een rechtbank in New York uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf, ooit de grootste autobouwer ter wereld maar al jaren zwaar verliesgevend, hoopt met miljardensteun van de Amerikaanse overheid een doorstart te kunnen maken.

Door de gang naar de rechter voorkomt GM voorlopig dat schuldeisers hun deel van de boedel kunnen opeisen. Het krijgt daardoor enkele maanden de tijd zijn schulden te saneren en een forse reorganisatie door te voeren. Er gaan zeker elf fabrieken dicht. GM heeft de afgelopen jaren al tienduizenden banen geschrapt om de kosten terug te dringen.

Overheid
Naar verwachting steekt de Amerikaanse overheid ruim 30 miljard dollar in een doorstart van GM. De Canadese overheid springt voor bijna 10 miljard dollar bij. Door deze steun komt GM voorlopig voor het overgrote deel in staatshanden. De Amerikaanse regering krijgt een belang van 60 procent, voor de Canadese overheid is 12 procent van de aandelen weggelegd.

Obligatiehouders en vakbonden krijgen een minderheidsbelang. De afgelopen weken heeft GM met deze partijen een hard gevecht moeten voeren.

Obligatiehouders
Vooral obligatiehouders, die nog 27 miljard dollar tegoed hadden van het autoconcern, lagen lange tijd dwars. Zij dachten bij faillissement meer uit de boedel van GM te kunnen krijgen dan het belang van 10 procent dat voor ze is gereserveerd in het nieuwe GM. Zij krijgen nu de mogelijkheid om in de toekomst hun belang tot 25 procent uit te breiden.

De vakbonden hebben moeten afzien van een claim van 10 miljard dollar voor gezondheidszorg voor werknemers en oud-werknemers. Zij krijgen via een stichting wel een belang van 17,5 procent in het nieuwe concern.

Bankroet
De ondergang van GM is het allergrootste Amerikaanse industriële bankroet ooit. De Amerikaanse auto-industrie ligt op apegapen door een sterke neergang van de economie, waardoor consumenten grote aankopen uitstellen. Chrysler heeft eind april al faillissementsbescherming aangevraagd. Met hulp van de Italiaanse autofabrikant Fiat werkt dit bedrijf ook aan een doorstart.

Het marktaandeel van Amerikaanse autobouwers is al jaren aan het dalen. Amerikanen geven steeds meer de voorkeur aan buitenlandse merken. De Amerikaanse auto-industrie heeft te weinig ingespeeld op de vraag naar energiezuinige auto's.

Obama
De Amerikaanse president Barack Obama zal later op de dag zijn visie geven op de recente ontwikkelingen rondom de Amerikaanse autobouwers.