DETROIT - De Amerikaanse overheid pompt nog eens ruim 30 miljard dollar in autofabrikant General Motors (GM), bovenop de 20 miljard die het al eerder aan het bedrijf leende.

In ruil daarvoor bemachtigt de overheid een belang van 60 procent in het bedrijf, dat maandagochtend uitstel van betaling zal aanvragen. Dat hebben functionarissen binnen de Amerikaanse regering zondagnacht gemeld.

Lening
Canada leent het bedrijf 9,5 miljard dollar, tegen een belang van 12 procent. De vakbond United Auto Workers krijgt 17,5 procent van de noodlijdende automaker in handen.

Volgens de anonieme bronnen zal GM binnen drie maanden een doorstart maken. Bestuursvoorzitter Fritz Henderson houdt maandag halverwege de dag in New York een rede over de toekomst van zijn bedrijf. Op dezelfde dag verstrijkt het ultimatum van de regering-Obama aan GM om met de plannen naar buiten te komen.

Schuldeisers
Uitstel van betaling, waarbij GM tijdelijk beschermd wordt tegen schuldeisers, werd eind vorige week waarschijnlijker na een akkoord tussen GM en zijn obligatiehouders. Zij krijgen een belang van 10 procent in GM 'nieuwe stijl'. Het bedrijf heeft de activiteiten in Europa verkocht aan het Oostenrijks-Canadese Magna. Het sluit in de VS fabrieken en schrapt merken.

De Amerikaanse overheid krijgt waarschijnlijk 72 procent van GM in handen. De vakbond UAW had nog 20 miljard dollar tegoed van de autofabrikant voor de financiering van gezondheidszorg van werknemers en oud-werknemers. UAW ziet af van een deel van de claim en krijgt in ruil daarvoor een belang van 17,5 procent in GM.