TOKIO - De aandelenmarkten in het Verre Oosten zijn maandag met winst gesloten. Beleggers waren hoopvol gestemd over het economische herstel in China. Daardoor gingen vooral de grondstoffen- en staalfondsen sterk omhoog.

De Nikkei-index in Tokio sloot met een winst van 155,25 punten ofwel 1,6 procent op 9677,75 punten. Dat is het hoogste niveau in bijna acht maanden. De beurs in Seoul sloot 1,4 procent hoger en de All Ordinaries in Sydney won 2 procent. De Hang Seng in Hongkong stond 3,6 procent in de plus in de middaghandel.

Het positieve sentiment op de beurzen was vooral te danken aan een meevallend cijfer over de industriële activiteit in China. Dat zorgde voor hoop dat China de wereldeconomie uit het slop kan trekken. Dan neemt de vraag naar grondstoffen en staal weer toe.

Tot de sterkste stijgers in Tokio behoorden de metaalfondsen. Het Japanse mijnbouwconcern Mitsui Mining & Smelting won 10,3 procent en Sumitomo Metal Industries steeg 4,7 procent. Nippon Steel ging 2,5 procent vooruit.