AMSTERDAM - De handelsweek begint met een historische dag voor de Amerikaanse autofabrikanten General Motors en Chrysler, maar beleggers zullen vooral zoeken naar bevestiging van eerdere indicaties van economisch herstel.

Daarbij is de koers van General Motors, ooit het grootste bedrijf ter wereld, gekelderd tot onder 1 dollar. Het aandeel legt dus nauwelijks gewicht in de schaal.

General Motors vraagt waarschijnlijk maandag uitstel van betaling aan. Het gaat, uitgedrukt in de waarde van de eigendommen, om de op twee na grootste surseance in het Amerikaanse bedrijfsleven, na Lehman Brothers en Enron.

De bescherming tegen geldeisers geldt alleen voor de Amerikaanse tak. De Europese activiteiten, waaronder Opel, zijn verkocht aan het Oostenrijks-Canadese Magna.

Chrysler
Op maandag wordt ook een oordeel geveld over de toekomst van Chrysler, dat evenals GM de afgelopen maanden in leven is gehouden met miljarden aan overheidsgeld. Een Amerikaanse rechter die de surseance van Chrysler overziet, beslist over de plannen voor de doorstart van delen van het concern.

Chrysler 'nieuwe stijl' zal na goedkeuring in handen zijn van het Italiaanse Fiat, Chryslers vakbonden en de overheden van de Verenigde Staten en Canada.

Vertrouwen
Vorige week putten beleggers hoop uit macro-economische cijfers die suggereerden dat economisch herstel nabij is. Zo bereikte het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten het hoogste niveau sinds september vorig jaar, de maand dat de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte.

Ook een flinke stijging van grondstofprijzen ondersteunde het positieve sentiment. Stijgende prijzen duiden erop dat de vraag naar grondstoffen, waaronder metalen en olie, toeneemt en wijzen derhalve op toenemende economische activiteit.

De komende week, vooral vanaf woensdag, staat een flink aantal macro-economische cijfers op de agenda. Op maandag wordt bekendgemaakt of het inkomen van Amerikanen verbeterd dan wel verslechterd is. Het cijfer is nauw verbonden aan de consumentenbestedingen, goed voor twee derde van het bruto binnenlands product in de VS.

Autoverkoop
Op dinsdag komt General Motors weer in het nieuws, dan met een rapport over het aantal verkochte auto's in mei. Ook branchegenoot Ford komt met de verkoopcijfers. Het Europees bureau voor de statistiek Eurostat maakt op dezelfde dag bekend hoe hoog in april de werkloosheid in de eurozone was.

Andere gegevens die op naderend economisch herstel kunnen duiden, kunnen komen uit rapporten over de orderontvangst in de Amerikaanse industrie op woensdag. Donderdag volgen cijfers over de Amerikaanse arbeidsproductiviteit en de hoogte van het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen.

De belangrijkste cijfers van de week worden echter vrijdag bekend. Dan krijgen beleggers inzicht in de Amerikaanse arbeidsmarkt aan de hand van de banengroei en werkloosheid in mei. Analisten verwachten dat er 520.000 banen zijn geschrapt en dat de werkloosheid is opgelopen van 8,9 procent in april tot 9,2 procent een maand later.