FRANKFURT - De Duitse bank Hypo Real Estate heeft meer staatssteun nodig. Dat heeft bestuursvoorzitter Axel Wieandt gezegd in een vraaggesprek met de krant Allgemeine Sonntagszeitung. Een kapitaalinjectie van 5,6 miljard euro, waaraan de Duitse overheid werkt, zal niet voldoende zijn om de financiën op orde te brengen, aldus de topman.

Hypo Real heeft al 102 miljard euro aan staatssteun gekregen en geldt als grootste Duitse slachtoffer van de kredietcrisis. Duitsland wilde de bank niet laten omvallen uit vrees voor een domino-effect in de nationale financiële sector.

Het heeft door alle reddingsacties inmiddels 47,3 procent van de aandelen Hypo Real in handen en wil een meerderheid krijgen door er een steunronde van 5,6 miljard euro doorheen te drukken.

Dinsdag vindt een aandeelhoudersvergadering plaats, waar gestemd wordt over de nieuwe steun. Een groep van vijfhonderd investeerders rond de Amerikaanse durfkapitalist J.C. Flowers is tegen de plannen van Berlijn. De vijfhonderd hebben samen een belang van 14 procent. Zij hopen dat Hypo Real het op den duur op eigen kracht redt, zodat zij hun investeringen te gelde kunnen maken. Een bod van de Duitse staat om de kleinere aandeelhouders uit te kopen brengt waarschijnlijk minder op.