NEW YORK - De faillissements-rechtbank in New York doet naar alle waarschijnlijkheid pas maandag uitspraak in de zaak van de noodlijdende Amerikaanse autogigant Chrysler. Dat zei een van de rechters vrijdag (lokale tijd).

Eerder werd verwacht dat de rechtbank vrijdag uitspraak zou doen, na slotargumenten van advocaten.

De faillissementsaanvraag van Chrysler wordt in hoog tempo behandeld door de rechtbank. Chrysler, dat al zijn fabrieken stillegde op het moment dat het faillissement werd aangevraagd, wil met hulp van de Italiaanse autofabrikant Fiat een doorstart maken.

2 milljard
Het geherstructureerde concern komt in handen van Fiat, de vakbonden en de Amerikaanse en Canadese overheden. De schuldeisers krijgen in ruil hiervoor in totaal 2 miljard dollar.

Het plan om het bedrijf bankroet te laten gaan, stuitte op grote weerstand bij pensioenfondsen die belangen hebben in het concern en consumentenorganisaties die vrezen dat het 'nieuwe' Chrysler straks niet meer instaat voor auto's die zijn geproduceerd voor het faillissement. Ook het dealernetwerk van Chrysler is boos. Eerder deze maand vroeg Chrysler de faillissementsrechter 789 dealers te sluiten. Dat is bijna een kwart van de verkooppunten die het noodlijdende concern in de VS heeft.