DEN HAAG - Bewoners in bepaalde risicowijken, in vooral de grote steden, kunnen bij bankverzekeraar ING niet terecht voor het afsluiten van brand- en inboedelverzekeringen. De bank brengt de buurten met een verhoogd schaderisico in kaart met behulp van postcodelijsten.

Woordvoerder Marc Smulders van ING bevestigde zaterdag berichtgeving van deze strekking in het AD.

Het gaat volgens de zegsman om gestandaardiseerde verzekeringsproducten waarbij de premies voor individuen met een bovengemiddeld risico niet verhoogd kunnen worden.

"Zo kunnen we de premies laag houden", aldus Smulders. Ook is er volgens hem geen sprake van discriminatie. "Wij wijzen niet af op basis van individuele personen, maar op basis van risico", aldus Smulders. Hij stelt dat het ING vrij staat om potentiële klanten te weigeren.

Plicht
Paul Koopman, woordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars, bevestigt dit. "Verzekeraars hebben geen acceptatieplicht. Als ze het niet verantwoord vinden hebben ze het recht om te zeggen, ga maar naar de concurrent", aldus de zegsman. Volgens hem komt het niet vaak voor dat verzekeraars deze selectiemethode gebruiken.