AMSTERDAM - De Amsterdamse AEX-hoofdindex is vrijdag op een rustige handelsdag lager gesloten. Andere beurzen in Europa wisten hun winsten net vast te houden. De koersen liepen in de middag terug door winstnemingen en een tegenvallend macrocijfer uit de Verenigde Staten.

De AEX-index sloot 1,45 punten (0,6 procent) lager op 259,45 punten. De AMX-index van het middensegment eindigde de dag 0,15 punten (0,0 procent) hoger op 364,36 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen noteerden plussen van 0,2 tot 0,7 procent.

Positief
De AEX-index had het grootste deel van de dag in de plus gestaan, net als de andere Europese beurzen. Beleggers werden beïnvloed door een aantal gunstige macrocijfers.

Meevallende cijfers over de Duitse detailhandelsverkopen, een beter dan verwacht cijfer over de industriële productie in Japan en meevallende groeicijfers van de Indiase economie kunnen erop wijzen dat het ergste van de recessie achter de rug is.

Amerika
Aan het einde van de middag drukte een Amerikaans cijfer dit optimisme echter naar de achtergrond. De Amerikaanse economie is volgens een tweede raming in het eerste kwartaal met 5,7 procent gekrompen. Analisten gingen uit van een krimp met 5,5 procent. In een eerste schatting eind april werd nog een krimp gemeld van 's werelds grootste economie met 6,1 procent.

De handel op het Damrak verliep verder redelijk rustig met relatief lage volumes. Er was weinig bedrijfsnieuws in Amsterdam om de handel richting te geven.

Shell
Oliemaatschappij Shell won 1,3 procent, dankzij een olieprijs die met 1,8 procent steeg tot 66,25 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau in meer dan zes maanden. In Londen steeg BP 0,5 procent en het Franse Total won 1,7 procent.

DSM verloor 2,2 procent. Het chemieconcern en het Japanse Mitsubishi Chemical Corporation gaan plastic-activiteiten ruilen. AkzoNobel steeg 0,3 procent. Het bedrijf verkoopt zijn fabriek in de Pakistaanse stad Karachi aan de Koreaanse onderneming KPN Chemical Corporation.

Uniformen
De producent van technisch textiel TenCate mag voor het Amerikaanse Korps Mariniers meer brandwerende kledingweefsels leveren voor uniformen. De order is 13 miljoen dollar waard. Een andere opdracht ter waarde van nog eens 20 miljoen dollar is ophanden. Het aandeel TenCate won 0,6 procent.

De euro stond op 1,4125 dollar tegen 1,3965 dollar aan het slot van de beurshandel donderdag.