BERLIJN - Het Amerikaanse autoconcern General Motors heeft een voorlopig akkoord bereikt met het Canadese Magna dat de noodlijdende autofabrikant Opel zou kunnen redden. Dat lieten bronnen vrijdag aan persbureau Reuters weten.

Bij de reddingsoperatie kan Opel waarschijnlijk rekenen op een overbruggingskrediet van 1,5 miljard euro. Daarnaast zullen de bezittingen van de autofabrikant in een stichting worden ondergebracht, waardoor schuldeisers van GM er geen aanspraak op kunnen maken als de Amerikaanse autogigant failliet gaat. De Duitse regering moet zich nog over het akkoord buigen.

Details
"Er is overeenstemming over een raamwerk. Het doel is om nu zo veel mogelijk details uit te werken voordat er overleg plaatsvindt met de Duitse bondkanselier Merkel om vandaag tot ondertekening van een intentieverklaring te komen", zo zei een bron.

Eerder op de dag was er veel onduidelijkheid of een redding van Opel zou slagen. De Italiaanse autofabrikant Fiat liet weten geen interesse meer te hebben om verder te praten. Ook van Magna, producent van auto-onderdelen, werd gezegd dat het uit het crisisoverleg zou stappen.

Investering
Volgens de Britse zakenkrant Financial Times heeft Magna zich nu bereid verklaard om met 300 miljoen euro over de brug te komen om Opel op de been te houden. GM had donderdag de Duitse regering om zo'n kapitaalinjectie gevraagd, waar de Duitse onderhandelaars boos op hadden gereageerd.

Magna is een belangrijke partij in de autowereld. Het Canadese concern, opgezet door de Oostenrijkse emigrant Frank Stronach, levert auto-onderdelen aan vele fabrikanten en assembleert ook auto's. De omzet van het bedrijf bereikte in 2007 een piek van meer dan 26 miljard dollar. Daarna is het ook meegezogen in de malaise van de auto-industrie.

Opvallend
Opmerkelijk is dat Stronach in de jaren zestig van de vorige eeuw zijn entree in de auto-industrie maakte door een opdracht van GM.

Magna, gevestigd in Aurora in de Canadese provincie Ontario, telt ongeveer 70.000 werknemers en heeft wereldwijd 326 onderzoekscentra en fabrieken. Het concern heeft volgens het jaarverslag van 2008 geen activiteiten in Nederland.