BRUSSEL - Regeringsleiders van de EU-landen gaan zich in juni beraden op de nieuwe problemen over de gaslevering van Rusland aan Oekraïne. Ze willen vermijden dat Rusland opnieuw de gaskraan naar Europa dichtdraait.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat vrijdag in Brussel gezegd. Dat was kort na een telefoongesprek met de Russische premier Vladimir Poetin.

Betalingen
Rusland beklaagt zich erover dat Oekraïne achterloopt met betalingen voor Russisch gas. Het land moet deze zomer totaal 4 miljard dollar betalen voor de komende wintervoorraad. Als Oekraïne niet betaalt, dreigt Poetin opnieuw de gaskraan dicht te draaien. Dat heeft tot gevolg dat ook Europa zonder het broodnodige Russische gas komt te zitten. De EU-huishoudens en bedrijven zijn voor een kwart van hun gas afhankelijk van Rusland.

Poetin suggereerde Barroso dat de EU-landen geld voorschieten aan Oekraïne. Hij opperde de vorming van een groep EU-instellingen die het armlastige Oekraïne krediet geeft.

Onmogelijk
Barroso waarschuwt echter dat het "moeilijk, zo niet onmogelijk" is om Oekraïne te helpen. De meeste EU-landen zien zelf hun schulden al oplopen door de recessie.

In januari zat Europa al twee weken zonder Russisch gas wegens een keiharde ruzie tussen Oekraïne en Rusland. Tienduizenden mensen in Oost-Europese landen kwamen daardoor in de kou te zitten. Meerdere bedrijven moesten tijdelijk de productie stilleggen. Na bemiddeling van voorzitter Barroso legden Oekraïne en Rusland hun gasconflict bij.