DEN HAAG - Mensen die erover denken een nieuwe auto te kopen, hebben nu een extra reden. Vrijdag is er een sloopregeling ingegaan. Minister Jacqueline Cramer (Milieu) heeft de tijdelijke subsidieregeling ingevoerd. Vijf vragen en antwoorden over hoe de regeling in de praktijk werkt.

1. Wat is de sloopregeling?
Het kabinet heeft de regeling ingevoerd om de autobranche een impuls te geven en vuile auto's van de weg te halen. Op een voorstel van Cramer is besloten mensen subsidie te geven als zij hun oude auto naar de sloop brengen en hiervoor in de plaats een nieuwer en schoner exemplaar kopen.

2. Wanneer krijg je de subsidie en hoeveel is dit?
Er zijn verschillende eisen waaraan de auto moet voldoen:

- De personen-/bestelauto heeft een benzinemotor en is voor 1990 gebouwd (750 euro)

- Het voertuig met benzinemotor is tussen 1990 en 1995 gebouwd (1000 euro)

- De bestelauto met dieselmotor, weegt maximaal 1800 kilogram en is voor het jaar 2000 gebouwd (1000 euro)

- De bestelauto met dieselmotor weegt tussen de 1800 en 3500 kilogram en is voor het jaar 2000 gebouwd (1.750 euro)

- De personenauto met dieselmotor is voor het jaar 2000 gebouwd (1000 euro)

De regeling geldt alleen als de eigenaar van de auto een nieuwer voertuig (een benzineauto vanaf bouwjaar 2001 of een dieselauto met een roetfilter af fabriek) aanschaft. Ook moet de oude auto al voor 1 maart 2008 op naam van de eigenaar staan en bij inruil nog drie maanden APK-gekeurd zijn.

3. Wat moet je doen om de premie te ontvangen?
De eigenaar van de auto moet aan alle bovenstaande eisen voldoen. De consument gaat naar een autodealer of garage en geeft aan van de sloopregeling gebruik te willen maken. Het bedrijf controleert of aan de eisen is voldaan en verrekent de subsidie bij aflevering van de nieuwe auto. De consument hoeft verder zelf niets te doen, want de garage regelt het verder met de overheid.

4. Tot wanneer kunnen mensen gebruik maken van de regeling?
In principe heeft minister Cramer 65 miljoen euro beschikbaar gesteld en loopt de regeling tot 2010 of totdat het geld op is. De autobranche legt 20 miljoen euro bij. Het ministerie en de branche hebben meer geld beloofd als de regeling succesvol blijkt te zijn.

5. Hoeveel mensen kunnen van de regeling gebruik maken?
Naar verwachting kunnen ongeveer 80 duizend mensen hun oude en vervuilende auto met subsidie inruilen voor een nieuwer voertuig.