DETROIT - De noodlijdende Amerikaanse autoproducent General Motors (GM) heeft de benodigde steun van de Amerikaanse overheid en belangrijke schuldeisers om op korte termijn faillissement aan te vragen. Dat maakte GM donderdag bekend.

Het concern wil na de faillissementsprocedure op korte termijn een doorstart maken als een nieuw bedrijf dat voor het overgrote deel in handen is van de overheid. Dat nieuwe bedrijf zal met steun van het ministerie van Financiën alle bezittingen van GM overnemen.

De Amerikaanse overheid heeft "meer dan 50 miljard dollar" klaarliggen voor de reorganisatie, zo stelde GM donderdag tegenover de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten. In ruil voor de investering krijgt de overheid een belang van 72,5 procent in het nieuwe GM. Een beleggingsfonds van de vakbond United Auto Workers krijgt 17,5 procent van de aandelen in bezit.

Schuldeisers
Een groep schuldeisers is volgens GM bereid om zijn vorderingen kwijt te schelden in ruil voor een belang van 10 procent in het gereorganiseerde bedrijf. De investeerders, die samen 27 miljard dollar aan obligatieleningen uit hebben staan bij het bedrijf, krijgen daarnaast de optie op nog eens 15 procent van de aandelen 'New GM'.