AMSTERDAM - In het eerste kwartaal van 2009 zijn er ruim 25 procent minder servers verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. HP en IBM staan in marktaandeel op dezelfde hoogte. Dat meldt Webwereld vrijdag

Volgens een onderzoek van IDC daalde de verkoop van het aantal servers met maar liefst 26,5 procent naar 1,49 miljoen stuks. De omzet daalde iets minder, maar toch nog 24,5 procent naar 9,9 miljard dollar.

Kleinere budgetten
De daling is vooral te wijten aan de kleinere budgetten van de IT-afdelingen, waardoor men oude hardware niet zo snel vervangt. Als alternatief voor nieuwe hardware noemt IDC virtualisatie.

Vooral grote bedrijven consolideren daarmee meer workloads per fysieke server. De servers, die nog wel werden verkocht, werden aangeschaft uit noodzaak. Daarbij ging het dan voornamelijk om kleine en middelgrote bedrijven, die niet de capaciteit hebben om te virtualiseren.

Waarschijnlijk zal de krimp in de markt nog wel even doorzetten, zegt IDC-onderzoeksanalyst Daniel Harrington. Wanneer die weer aan zal trekken durft hij niet te voorspellen. "Het zou kunnen dat de omzet in het vierde kwartaal weer gaat groeien. Dan zullen de IT-budgetten weer wat ruimer worden", aldus Harrington.

x86 makkelijker te virtualiseren
"De terugval voor x86 servers was scherper dan die voor Unix-servers. Systemen met Unix draaien over het algemeen mission critical workloads en daardoor kun je er moeilijk op beknibbelen", zei Harrington.

x86 servers draaien daarentegen wat minder belangrijke applicaties, zoals e-mail- en printservers. Die zijn makkelijker te verdelen over virtuele machines.

De omzet voor x86 servers ging dan ook bovengemiddeld onderuit met 28,8 procent, terwijl de daling bij de rest op 19,4 procent bleef steken.

HP en IBM staan gelijk
Op dit moment hebben HP en IBM allebei een marktaandeel van 29,3 procent met een omzet van 2,9 miljard. De omzetdaling was bij HP iets groter dan bij de grootste concurrent, 26 procent tegen 19,9 procent.

Dell en Sun volgen op afstand met 11 procent en 10,3 procent marktaandeel. Dell moest met 31,2 procent de meeste omzet inleveren. Fujitsu staat op de vijfde plaats.