TOKIO - De aandelenmarkten in het Verre Oosten zijn vrijdag met winst gesloten. In Tokio gingen vooral de scheepvaartfondsen en oliegerelateerde aandelen flink omhoog. Daardoor sloot de Nikkei-index op het hoogste niveau in zeven maanden.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een winst van 71,11 punten, ofwel 0,8 procent, op 9522,50 punten. De Kospi in Seoul eindigde 0,3 procent hoger en de beurs in Sydney won 1,6 procent. De aandelenmarkt in Hongkong stond in de middaghandel 0,5 procent hoger.

De Baltic Dry index, een belangrijke graadmeter van de tarieven voor vrachtvervoer over zee, steeg naar het hoogste niveau in acht maanden. Mede daardoor won het aandeel Mitsui O.S.K. Lines, 's werelds grootste zeecontainervervoerder, 5,1 procent. Branchegenoot Kawasaki Kisen steeg 6,4 procent en Nippon Yusen won 0,4 procent.

De olieprijs steeg tot meer dan 65 dollar per vat. Dat is het hoogste niveau in zes maanden. Het Japanse olieconcern Inpex Holdings steeg 6,3 procent en Nippon Oil won 0,4 procent.