NEW YORK - De beurzen op Wall Street herstelden donderdag van de verliezen van de voorgaande dag. Beleggers voelden zich gesteund door beter dan verwacht nieuws over de Amerikaanse industrie en de arbeidsmarkt en grepen de stijging van de olieprijs aan om in olieconcerns te investeren .

 De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde 103,78 punten hoger op 8403,80 punten, een winst van 1,3 procent. De breed samengestelde S&P 500 klom 1,5 procent hoger tot 906,83 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq boekte een winst van 1,2 procent met een slotstand van 1751,79 punten.

Meevaller
Beleggers werden voor opening van de beurs verrast door meevallende berichten over de industrie en de arbeidsmarkt. Iets minder Amerikanen dan verwacht vroegen afgelopen week voor het eerst een werkloosheidsuitkering aan, terwijl de orders voor duurzame goederen in april aanzienlijk sterker toenamen dan analisten hadden voorspeld. De verkoop van nieuwe woningen steeg in april echter minder sterk dan gehoopt.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) ging met 2 procent omhoog tot bijna 65 dollar. Olieconcerns ExxonMobil en Chevron profiteerden met koerssprongen van 1,4 en 1,9 procent. Branchegenoot ConocoPhillips werd 2,6 procent meer waard.

Financiële fondsen

Financiële fondsen vielen eveneens in de smaak. Bank of America werd 3,6 procent meer waard en creditcardmaatschappij American Express kreeg er 3,4 procent bij. JPMorgan Chase boekte de sterkste stijging van de hoofdindex. Het aandeel van de bank ging 5,7 procent omhoog tot 36,65 dollar.

Mediaconcern Time Warner won 2,4 procent nadat het had aangekondigd nog voor het einde van het jaar afscheid te nemen van zijn verlieslijdende internetdochter AOL. Het moederconcern van onder meer nieuwszender CNN en filmstudio Warner Brothers wil zich richten op zijn kernactiviteiten op mediagebied.

GM
Het aandeel General Motors bungelde met een verlies van 2,6 procent onderaan de Dow Jones. Het autoconcern meldde een nieuwe deal met schuldeisers, die een aanvraag voor faillissementsbescherming dichtbij brengt.

Volgens een Amerikaanse analist hopen beleggers dat een snelle doorstart van GM de schade voor de rest van de economie kan beperken. "Maar er is nog veel onzekerheid over wat het allemaal gaat betekenen voor de arbeiders en de dealers en al het andere dat erbij komt kijken."

Euro
Op de valutamarkt was de euro aan het einde van de Amerikaanse handelsdag 1,3940 dollar waard, tegenover 1,3965 dollar bij het slot van de beurzen in Europa eerder op de dag.